שעוני נוכחות לעסקים אינם דבר חדש - עוד מאז המהפכה התעשייתית חשבו על פתרונות מעניינים ויצירתיים לבקרה על שעות נוכחות העובדים בעסק. עם התפתחות הטכנולוגיה במאה העשרים קמו מגוון פתרונות לבקרת השעות ברמת כרטיסי נוכחות מגנטיים, בקרה דרך כניסה למחשב האישי ואחרים. שיטות מסוימות טובות יותר ואחרות פחות. שעוני נוכחות לעסקים מאפשרים, באמצעות שיטות שונות המוכרות כיום לבקרת נוכחות בעסקים קטנים כמו גם בארגונים גדולים, לסכום את שעות העבודה והמנוחה של העובדים ולהוציא פלט מתקדם על פי דרישה.
ארגונים ומפעלים מסוימים מאפשרים לעובדיהם להגיע לעבודה מתי שהם רוצים, בין שעות העבודה המקובלות, כשלרוב, שעות העבודה שבין 9:00 לשעה 1600, בהן רוב העובדים נוכחים במקום העבודה, נקראות זמן ליבה. שעוני נוכחות לעסקים מאפשרים לעובדים לעבוד, במקומות המרשים זאת, בשעות גמישות, כשכל עובד יודע שהוא צריך לתת את המכסה שלו ביום העבודה. במקרים אלו, כל אחד עובד עד אשר הוא מסים את עבודתו. זמן עבודה גמיש מאידך מחייב בגרות מצידם של העובדים. שעון נוכחות בארגונים מחייב גם את הארגון לתת אמון בעובדים.
נשאלת השאלה אם כן, מדוע בכל זאת קיים זמן הליבה? זמן הליבה נועד לתאם בין העובדים השונים לבין ישיבות הארגון, המתוזמנות לשעת הליבה. כלומר, על מנת שהעבודה תהיה יעילה ושלא כל עובד יגיע בשעות אחרות לחלוטין, יש צורך בתיאום בין העובדים במחלקות השונות לבין ישיבות הארגון. יחד עם זאת, יש לציין כי לא כל המחלקות מאפשרות עבודה בשעות גמישות. כך למשל מחלקה בה עובדים עם קופות, לא יכולה לאפשר עבודה בזמן גמיש באמצעות שעוני נוכחות לעובדיה.
קיים הבדל ממשמעותי בין תנאי העבודה בתחומי העבודה השונים במשק הישראלי. כך למשל, ישנם עובדים במשרד אשר נאלצים לעבוד תחת שעון נוכחות ולדפוק כרטיס נוכחות בכניסה וביציאה (או לעתים רק פעם אחת בלבד בכל יום) על מנת לקבל משכורת. ישנם אנשים אשר עובדים מהבית, במקרים כאלה אין, מן הסתם, שעון נוכחות, אך המשכורות משולמות על פי דיווחי שעות העבודה של העובד.
בנוסף, ישנם אנשים העובדים בזמן תנועה, כלומר, מכורח עבודתם נאלצים לנוע ממקום למקום לצורך תמיכה לדוגמא, תחזוקה, הובלה הפצה וכדומה. בהתאם לכך, חוק שעות עבודה ומנוחה טוען כי אינו חל על ?עובדים שתנאי עבודתם ונסיבותיה אינם מאפשרים למעביד כל פיקוח על שעות העבודה והמנוחה שלהם?. עובדים אלה אינם מקבלים תגמול לרוב על שעות עבודה נוספות. חלקם מקבלים שכר בסיס + עמלות, חלקם עובדים שעתיים בלבד, וחלקם מקבלים שכר לפי פרוייקט / עבודה שביצעו.
בכל מקרה, קיימות חברות שמשלמות לעובדים שעות נוספות "גלובליות", אך קיימות גם חברות בהן בהן עדיין לא מוסדר עניין שעות העבודה הנוספות בחוזה מסודר. במקרים מעין אלה, העובד רשאי לתבוע את מקום עבודתו עבור תשלום שעות נוספות. שעוני נוכחות לעסקים מאפשרים אם כן לעובדים ולמנהלים לבצע מעקב מדויק אחר שעות עבודתם.